:include data='blog' name='all-head-content'/> GİRİŞİMCİLERE BİLL GATES 'TEN 6 TAVSİYE - GİRİŞİMCİLİK

3 Kasım 2013 Pazar

GİRİŞİMCİLERE BİLL GATES 'TEN 6 TAVSİYE

Kendi İşini Kurmak İsteyenlere Bill Gates’ten 6 Tavsiye

Bill Gates 30 yılı aşkın süredir teknoloji dünyasının zirvesinde oturuyor. Yazılım devi Microsoft’un kurucusu olan ve dünyanın en zengin insanlarından birisi ünvanını taşıyan Gates, bir üniversite mezunu değil. Birçok işte çalıştıktan sonra kendi işini kurmaya karar vermiş birisi de değil. Üniversiteyi terk ettikten en iyi bildiği iş olan yazılımla ilgili nelere ihtiyaç duyulduğunu gece gündüz araştıran ve fikrini vakit geçirmeden hayata geçiren genç bir girişimciydi.
Popüler girişimcilik blogger’ı John Greathouse, Bill Gates’in kariyeri boyunca yaptığı açıklamaları analiz etti ve dünyayı değiştiren adamın kendi işini kurmak isteyenlere verdiği tavsiyeleri sıraladı:
1: İyi fikirler her yerden gelebilir
İnsanlar Microsoft ile ilgili her şeyin Bill Gates’in fikri olduğunu zannediyor ama bu doğru değil.Aksine Bill Gates, fikir oluşması aşamalarında mümkün olduğu kadar dışarıda kalmayı tercih ettiğini belirtiyor. Bir şirketin iyi fikirleri her zaman patrondan çıkmak zorunda değildir. Her zaman patrondan çıkıyorsa da bir sorun var demektir. Şirketin her aşamasındaki insanlar fikirleriyle gelişime katkıda bulunabilmeli ve karşılığını alabilmeli.
2: Yazmayı ve satmayı bilin
Bill Gates ne yapması gerektiğini düşünen bir gençken, kendini geliştirmek ve fikir almak için farklı kişilerin yazdığı yazılımları inatla incelerdi. Amerikalı meşhur girişimci Mark Suster, yakın zamanda Santa Barbara Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada girişimci adaylarına iki konuda kendilerini geliştirmelerini tavsiye etti: Kod yazmayı ve satış yapmayı öğrenin.
3: Tutumlu olun
Bill Gates ve Steve Ballmer gibi Microsoft’un ilk günlerinden beri şirkette yer alan en tepedeki yöneticilerin dahi 1990′ların sonuna kadar ekonomik sınıfta uçtuğunu biliyor muydunuz? Şirket özellikle Bill Gates büyük bir medyatik bir figür haline gelince, güvenliği için özel jet satın almaya karar vermişti. Belki asla özel jet alacak kadar büyük bir girişim olmayabilirsiniz ama yine de bu size bir örnek olsun. İlk kazandığınız parayı hayat standartlarınızı yükseltmek için değil, iş veriminizi yükseltmek için kullanın.
4: Hayat adil değildir
Bill Gates üniversiteden mezun olmadı ama bugün üniversite öğrencilerine konuşma yapması için en çok talep gören kişi. Yaptığı konuşmaların ise belli bir ortak noktası var: “Uyanın ve hazırlanın. Hayat adil değildir.”
Gates bir konuşmasında hayatın öğrencilik günlerindeki gibi dönemlerden oluşmadığını, uzun yaz tatilleri olmadığını ve çok az işverenin yardım etmeye hevesli olduğunu söylemişti. Hayat hiç bitmeyen ve öğrenmenin sona ermediği bir ders olabilir ama gerçek okul bittikten sonra koşullar çok daha fazla zorlaşıyor. Hocalarınızın zorlu olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir patron edinene kadar bekleyin.
5: Telif hakları ile vaktinizi kaybetmeyin
Bill Gates teknolojik telif haklarının ömür süresinin, bir muzun raf süresi kadar olduğunu belirtir. Bu, başkalarının fikirlerini kullanabileceğiniz değil, kendi fikirleriniz üzerindeki haklarınız konusunda çok fazla kafa yormamanız üzerine bir öğüttür.
İyi bir yazılım fikriniz olabilir. Şirketinizi kurup ürününüzü sunduktan sonra ortaya çıkan benzer ürünlere karşı yasal yollarla nasıl savaşacağınızı değil, bu şirketleri yöneticiliğiniz ile nasıl devre dışı bırakabileceğinizi planlayın. Tabii ki mahkemede hakkınızı arayın ama bu uzun bir süreçtir ve yargı kararını verdiğinde çoktan iş işten geçmiş olacaktır. Benzer ürün sunan şirketlere karşı daha iyi bir yönetimsel taktiğiniz olmalı.
Daha iyi bir dağıtım, pazarlama, hedefleme ve iletişim elinizdeki telif hakkından daha güçlü bir caydırıcıdır. Yazılımızı olduğunu kadar yönetiminizi de bu evrede inşa etmeye çalışın.
6: Yetenekli insanlarla çalışın
CNN, Bill Gates’in en dikkat çekici yöneticilik vasfının en yetenekli insanları ekibine katma becerisi olduğunu söylüyor. Gerçekten çok zeki bir insan ama zekasının en parlak yanı bir başka insandaki parıltıyı fark edebilmesi olabilir.
Microsoft’u dünyanın en büyük şirketleri arasına sokan ekibin içinde Bill Gates’in yanında Paul Allen ve Steve Ballmer gibi iki deha yer alıyordu. Bill Gates kariyeri boyunca verdiği en doğru kararların doğru insanları işe almak olduğunu söylemişti. Mesela Ballmer’dan örnek veriyor: “Ballmer her zaman fikrinize bir katkı yapacaktır. Bir fikrinizi anlattığınızda her zaman size ‘Peki şu açıdan düşünmeyi denedin mi?’ diye bir öneri getirir. Ballmer ile fikirlerinizi konuşmak sadece keyifli değildir, aynı zamanda başarıyı da yanında getirir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

window.setTimeout(function() { document.body.className = document.body.className.replace('loading', ''); }, 10);