:include data='blog' name='all-head-content'/> SOLUCANDAN ORGANİK GÜBRE YAPTI - GİRİŞİMCİLİK

5 Kasım 2013 Salı

SOLUCANDAN ORGANİK GÜBRE YAPTI

Rusya’dan 5 yıl önce 30 bavulun içinde getirttiği Kırmızı Kaliforniya solucanların dışkılarından organik gübre üretimine başlayan Burdurlu girişimci Mehmet Aksoy, bugün sayısı 200 milyara ulaşan solucandan elde ettiği gübre ile yılda 5 milyon liranın üzerinde ciro yapıyor. Burdur’da organik gübre konusunda faaliyet gösteren firmanın Genel Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, yaklaşık 5 yıl önce Rusya’dan “Kırmızı Kaliforniya” adıyla bilinen “lumbricus rubellus” cinsi solucanları getirdiklerini veorganik gübre üretimine başladıklarını kaydetti.


Yüzde 100 organik gübrenin bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde edildiğini belirten Aksoy, ”Bu gübre görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır. Kesinlikle hastalık yapıcı maddeler, parazit yumurtaları yoktur ve ağır metaller içermez” dedi.
İTHALAT İZNİ ALAMAYINCA, SOLUCANLARI TURİSTİK GEZİYE ÇIKARDI
Solucan gübresi üretimine başlama hikayesini anlatan Aksoy, 14 yıl Rusya’da çalıştığını ve ailevi nedenlerden dolayı Türkiye’ye dönmek zorunda kaldığını söyledi. Aksoy, 5 yıl önce bir Rus arkadaşının bir gün elinde bir bavul solucanla Antalya’ya kendisini ziyarete geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
“Rus arkadaşım (Türkiye’de ortak iş yapalım, emekliliğimi Türkiye’de geçirmek istiyorum) dedi. (Ne yapalım) derken, bir gün elinde bir valiz solucanla geldi. (Bu solucanların gübresi Rusya’da çok popüler, bunlar Burdur’da yaşar mı, bir bakalım) dedi. İki yıl boyunca evimin bodrumunda solucanları yetiştirdim. Üretim başarılı olunca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına solucan ithalatı için müracaat ettik. Bakanlık ithalata izin vermedi. 9 ay boyunca uğraştık, her türlü belgeyi götürdük, solucanların hastalık taşımadığına dair raporları gösterdik. En sonunda Bakanlık (2 ay boyunca karantinaya alırım) dedi. Bunlara yem verilmezse ölürler. Yurt dışından timsah bile ithal edebiliyorsunuz ama solucan getiremiyorsunuz.”

“Bakanlık ithalat izni vermeyince Rusya’daki arkadaşla Antalya’da tatil turu ayarladım. Böylece 30 valizde 500 bin solucanı turistik yolcuların bavullarında getirttim” diyen Aksoy, “Bu şekilde işe başladık. Solucanlar çok hızlı ürüyor, ilk başlağında 3 sıram vardı, şimdi İstanbul, Balıkesir, Aydın, Fethiye, Denizli, Ankara, Samsun, Malatya, Kayseri, Adana, Mersin, Burdur ve Konya’da 18 çiftlikte 200 milyara yakın solucanım var. Sadece Burdur’da 80 milyar solucanım bulunuyor. 3 bin metrekare alanda solucan gübresi üretiyoruz” diye konuştu.

2014 YILI SONUNA KADAR SATACAK ÜRÜNLERİ KALMADI

Aksoy, “Yaklaşık 200 milyar solucanla aylık 300 ton civarında katı gübre üretiyoruz. 2014 yılı sonuna kadar satacak ürünümüz kalmadı, çıkacak ürünün tamamı satıldı. Katı gübrenin kilogram fiyatı 1 lira ile 2,5 lira arasında değişiyor. Sulu gübrenin litre fiyatı ise 50 lira. Çıkacak ürünlerimiz de satıldı, stokta ürünümüz yok” diye konuştu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

window.setTimeout(function() { document.body.className = document.body.className.replace('loading', ''); }, 10);