:include data='blog' name='all-head-content'/> GİRİŞİMCİLİK - GİRİŞİMCİLİK

1 Kasım 2013 Cuma

GİRİŞİMCİLİK

Hayatta herkesin hayalleri vardır. Kiminin hayali ev sahibi olabilmek, kiminin ki araba sahibi olabilmek, kiminin ki de daha fazla para kazanabilmek. Bu hayaller bu şekilde sayfalarca yazılabilir. Ama sizin de fark ettiğiniz gibi bu hayaller, herkesin hayatının bir kısmında kurabileceği, çok farklı olmayan ve gerçekleşmesi çokta zor olmayan hayallerdir. Ancak bazıları da vardır ki onların hayalleri başkadır. Onlar ev, araba, paranın hayalini kurmazlar, hayatlarını değiştirmenin, büyük işler yapmanın hayalini kurarlar. İşte onlar girişimcilerdir.
Girişimci Kimdir?
En genel ifade ile girişimci, kar amacıyla riski üzerine alan kişi olarak tanımlanabilir. Girişimci, mal ve hizmet üretimi yapabilmek için, üretim öğelerini en iyi koşullar altında bir araya getiren kişidir. Riski üzerine alarak, başkalarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, üretim öğelerinin alımını yapar, bunların bir araya getirilmesi imkanını sağlar. Kar amacı güder, ancak tek amaç para kazanmak değildir. Ekonomik bir değer ortaya koymaksızın, çeşitli yollardan, başkaları tarafından ortaya konulan ortak değerleri kendi tarafına aktarmanın adı girişimcilik değildir. Ayrıca girişimci, yönetici demek değildir. Girişimcilik için en temel 3 faktör; yetenek, cesaret ve bilgidir. Daha geniş kapsamda girişimcide olması gereken özelliklere bakacak olursak;
  • Kendine güven duymalıdır, aynı zamanda güvenilen biri olmalıdır.
  • Geri adım atabilmeli ve yeniden başlayabilmelidir.
  • Sonuçları değerlendirebilmelidir. Mesleki riskleri üstlenebilmelidir.
  • Yaratıcı olmalıdır.
  • Cesaretli olmalıdır.
  • Bireysel ve aynı zamanda da toplumsal olmalıdır.
  • İyimser ve fikir sahibi olmalıdır.
  • Sürükleyici ve güdüleyici olmalıdır.
  • Başarı için yönlenmiş olmalıdır.
  • Fırsatlardan yararlanabilmelidir.
  • Yeniliklere açık olmalıdır.
  • İşini seven biri olmalıdır.
girisimcilik-deneme-cesaret
Girişimciliğin Önemi
İşsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi ekonomik büyümenin de dinamosudur.
Girişimci, ekonomik kaynakların düşük üretkenlik alanlarından yüksek alanlara aktarılma sürecinde baş aktördür, çünkü üretim kaynaklarını yeni bir tarzda birleştirerek kullanılmayan üretim faktörlerinin kullanılmasını sağlar, ama daha önemlisi kullanılmakta olan üretim araçlarının ve mevcut girdilerinin değişik şekillerde kullanımı ile üretimi artırır.
Girişimci yeni düşüncelerin yaratılması, yayılması ve uygulamasını hızlandırır, ayrıca yeni endüstrilerin doğmasına yol açar, teknolojileri kullanan sektörlerde verimliliği artırır ve hızla büyüyen sektörler yarattığı için ekonomik büyümeyi hızlandırır.
Türkiye’de Girişimcilik
Uluslararası girişimcilik endeksinde kullanılan 100 yetişkin içinde şirket kuran insanların sayısına bakıldığında Türkiye 29 ülkeden daha az sayıda girişimciye sahiptir. Türkiye’de her 100 yetişkin içinde şirket kuran sayısı 4,6 iken bu sayı Meksika’da 18,7, İrlanda’da 12 ve ABD’nde 11,7′dir.
Görmüş olduğunuz gibi ülke açısından ve kişisel açıdan çok önemli olan girişimcilik maalesef ülkemizde hiç yaygın değil. Bunun sebebinin, ülkemizdeki  ‘yok ya o iş olmaz’ mantığından olduğunu düşünüyorum. Artık bu mantıktan çıkıp elimizdekiyle yetinmeyip yeni işler kurmaya çalışmalı yeni fikirler bulmalıyız. Özellikle mühendis ve mühendis adaylarının girişimlerde bulunması ülkemiz ve yeni iş alanlarının açılması için çok önemlidir.
Aslında girişimcilik çok uzun bir konudur. Üzerinde durulması gerek birçok şey barındırır içinde. Benim bu yazıdaki amacım girişimcilikten tüm ayrıntısıyla bahsetmek değil. Girişimciliğin öneminden kısaca bahsetmek ve herkesi fikir üretmeye, girişimde bulunmaya teşvik etmek. Elindekiyle yetinmeyip hayatta daha fazla şey yapmak isteyen yani hayalleri büyük olan insanlar için girişimcilik değerlendirilmesi gereken bir iştir. Son olarak söylemek istediğim söz hiçbir şey imkansız değildir, inanırsak, çalışırsak ve gerçekten istersek her şey olabilir. Önemli olan içimizdeki girişimciyi harekete geçirmek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

window.setTimeout(function() { document.body.className = document.body.className.replace('loading', ''); }, 10);