:include data='blog' name='all-head-content'/> 2014 YILI BEKLENTİLERİ,İŞ FİKİRLERİ VE ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER - GİRİŞİMCİLİK

22 Aralık 2013 Pazar

2014 YILI BEKLENTİLERİ,İŞ FİKİRLERİ VE ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

2014 ‘te dünyadan ekonomi beklentileri, iş fikirleri ve yıldızı parlayan sektörler
2014′te ekonomide yıldızı parlayacak alanlar 133 milyar dolara doğru gidiyor. The Economist dergisine göre 2014’te güneş, spor endüstrisinin üzerinde parlayacak. Otomotiv, eğlence, sağlık, IT yazılım, metal-madencilik sektöründe de hava açık görünüyor.
Ekonomik fırsatların gelişmekte olan ülkelere kaydığı 2014’te olgunlaşmış ekonomilerin de ivme kazanması bekleniyor. Zengin dünya ile gelişen ekonomiler arasındaki büyüme farkının azalacağı yeni yılda birçok sektörün büyüme hikayesi şekillenmeye başladı. The Economist’e iş dünyasının karamsar olmasına gerek yok. Her ne kadar yavaşlasa da Çin büyümesini sürdürecek; gelişmekte olan Asya’da iyileşme sürecek; Amerika, Avrupa ve Japonya gelişen ülkelerden alımını artıracak. Dünya genelinde şirketler ticari faaliyetlerini yüzde 5.2 artıracak. Bu oran, 2011 yılından bu yana en güçlü büyümeye işaret ediyor. 2014 yılında ticaretin patladığı yıllara geri dönüş beklenmese de birçok şirket için iş fırsatlarının artacağı bir yıla girdiğimiz belirtiliyor.

İngiliz The Economist dergisi tarafından yayımlanan ‘The World in 2014’ (2014’te Dünya), yeni yılda sektörlerin nasıl bir performans sergileyeceğini analiz etti. The Economist Intelligence Unit (EIU) tahminleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeye göre 2014’te güneş spor endüstrisinin üzerinde parlayacak. Rusya’da Kış Olimpiyatları, Brezilya’da Dünya Kupası ve İskoçya’da Commonwealth Oyunları. Bu organizasyonlar, spor endüstrisinin 2014’te çift haneli büyümesini sağlayacak. Medya hakları, sponsorluk anlaşmaları, ticari satışlar ve giriş ücretlerinden toplam 150 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor. Otomotiv, eğlence, sağlık, IT yazılım, metal-madencilik sektöründe de hava açık görünüyor.Telekom, turizm, medya, IT donanım, perakende gıda-tarım ve finansal hizmetler parçalı bulutlu bir görünüm sergileyecek. Enerji sektörünü bulutlu günlerin beklediği 2014 ekonomisinde  yağışlı günler geçirecek sektör ise savunma.

2014 ekonomi beklentileri ve iş fikirleri

Tablet satışlarında büyük artış bekleniyor
Telekomününikasyon dahil olmak üzere donanım harcamalarının gelecek yıl 1 trilyon doları bulması bekleniyor. Tablet bilgisayar satışları yüzde 40 artarak PC satışları karşısında güçlenmeye devam edecek. Küresel çapta tablet kullanan nüfus yarım milyara ulaşacak. 2014’te gelişmekte olan ülkelerde ortalama fiyat son üç yılın yüzde 30 altına inerek 350 dolara gerileyecek. Yazılım ve hizmetler sektörü 2014’te iyi bir yıl geçirecek. Hükümetlerin ve iş dünyasının yazalım harcamaları yüzde 6.2 artış gösterecek. Bu arada ‘Big Data’ pazarı gelecek yıllarda art arda yüzde 30 büyüme sergileyecek.
İnternet reklamcılığı 133 milyar $’a gidiyor
İnternetin yayılması ve gelişen ülke tüketicilerinin etkisinin artması reklamcılar için yüzde 4.9 büyüme demek. 515 milyar dolarlık toplam gelir içinde sadece internet reklamcılığının büyüklüğü yüzde 14 artışla 133 milyar doları bulacak. Mobil reklamcılığın payı küçük ancak 2011 yılına oranla üçe katlanacak. Ortadoğu ve Afrika’da internet reklamlarının gelirinde yüzde 36 artış yaşanacak. Diğer yandan gelişmekte olan ülkelerdeki okuyucusunu artıran gazetelerin de reklam gelirinde artış beklentisi var. Publicis Omnicom 2014 başında şekillenecek ve en büyük reklam şirketi olarak WPP’nin yerini alacak.
Binek oto satışları yüzde 6 artacak
Küresel otomobil satışları dur-başla havasında, momentumda en önemli pazar ise Batı Avrupa. 2014’te bölgedeki üreticiler önceki yıldan daha fazla satış yapacak. Ancak yüzde 20’ye ulaşan üretim fazlası nedeniyle şirketler daha fazla fabrika kapatmaya hazırlıklı olmalı. Avrupa’daki küçük çaplı iyileşmeye karşın küresel otomobil satışları yüzde 6 artış gösterecek. Amerika’da tüketici kesenin ağzını açacak ve yeni otomobil satışları yüzde 9 artacak. Asya’da talep vites küçültse de, Çin pazarında yüzde 5 büyüme bekleniyor. Yarıştaki diğer pazarlar Güney Afrika, Kolombiya, Endonezya ve Hindistan. Özellikle Hindistan lider küçük-oto pazarı olacak.
Afganistan’dan çıkış gelirleri düşürecek
Dünyanın en büyük savunma pazarında ‘geri çekilme’nin etkileri tüm sektörü etkileyecek. ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan çıkmasıyla ABD’nin savunma harcamaları gerileyecek. Moody’s’e göre harcamalarda yüzde 10 düşüş bekleniyor. Küresel savunma harcamalarındaki düşüş beklentisi ise yüzde 5-10. Kuzey Kore ve Çin, Asya’nın harcamalarını artıracak. Brezilya, Hindistan, Tayvan gibi gelişmekte olan ülkelerin ileri teknoloji ABD silahlarına ilgisi artıyor. Bu da Lockheed Martin’in elini güçlendirecek. Şirket gelecek yıl gelirinin yüzde 20’sini yurtdışından elde etmeyi hedefliyor.
ABD petrol üretiminde lider olacak
Yeni petrol arzının talebi aşması fiyatların yükselmesini engelleyecek. Üretim artışına katkıda bulunacak ülkelerin başında Brezilya, Irak, ABD ve Kanada geliyor. ABD’nin yeni yılda günde 11 milyon varil petrol üretimiyle Suudi Arabistan ve Rusya’yı geride bırakması bekleniyor. Avustralya da başlıca doğalgaz üreticisi olarak Katar’ın önemli rakibi haline gelecek. 2014’te Queensland ve Gorgon tesislerinden likit doğalgaz ihracatı başlayacak. Bu arada gelecek yıl fosil-yakıt emisyonlarının 1990’ların yüzde 160’ı seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor. Yoğun kirliliğe rağmen Çin’in kömür tüketimi artacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

window.setTimeout(function() { document.body.className = document.body.className.replace('loading', ''); }, 10);